Some of the Tricky Questions asked in UPSC IAS Interview !!

Some of the tricky questions asked in UPSC CSE interview:

Some of the tricky questions asked in UPSC CSE interview

Q1: How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?
Answer: Concrete floors are very hard to crack!

Q2: What looks like half apple?
Answer: The other half.

Q3: If you had three apples and four oranges in one hand and four apples and three oranges in the other hand, what would you have?
Answer: Very large hands. (Good one)

Q4: What will you do if I run away with your sister?
Answer: The candidate who was selected answered, “I will not get a better match for my sister than you sir.”

Q5: ( ) + ( ) + ( ) + ( ) + ( ) = 30
This is what you have for the equation. The following are the numbers that you can use to fill in the brackets: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 and 15. You can repeat the numbers if required. The resulting sum should be 30.
Answer: There is no mention if you can use a sign or not and thus the only possible way to get this is as follows: (15 – 9) + (13 – 7) + (7 – 1) + (9 – 1) + (13 – 9). If you solve inside the brackets, you will get the following equation 6 + 6 + 6 + 8 + 4. Adding all these numbers will give you 30.

Q6: How can you lift an elephant with one hand?
Answer: It is not a problem since you will never find an elephant with one hand.

Q7: Jamie looked at his reflection on the window mirror of the 45th floor.
Driven by an irrational impulse, he made a leap through the window on the other side. Yet Jamie did not encounter even a single bruise. How can this be possible if he neither landed on a soft surface nor used a parachute?
Answer: Jamie is a window cleaner who was tired after cleaning the windows on the 45th floor and thus leaped inside the building.

Q8: By using only one straight line, can you make the equation correct. 5+5+5=550?
Answer: Draw a tilted line on 1st plus (+) operator, + will become 4. The equation then becomes true: 545+5=550.

Q9: If you throw a red stone into the blue sea what it will become?
Answer: It will Wet or Sink as simple as that.

Q10: A murderer is condemned to death. He has to choose between three rooms. The first is full of raging fires, the second is full of assassins with loaded guns, and the third is full of lions that haven’t eaten in 3 years. Which room is safest for him?
Answer: The third room. Lions that haven’t eaten in three years are dead.

Q11: Can you name three consecutive days without using the words Wednesday, Friday, or Sunday?
Answer: Yesterday, Today and Tomorrow.

Q12: What can you never eat for breakfast?
Answer: Dinner.

Q13: This is an unusual paragraph. I’m curious as to just how quickly you can find out what is so unusual about it. It looks so ordinary and plain that you would think nothing was wrong with it. In fact, nothing is wrong with it!

It is highly unusual, though. Study it and think about it, but you still may not find anything odd. But if you work at it a bit, you might find out. Try to do so without any coaching!
Answer: The letter ‘e’, which is the most common letter used in the English language, does not appear even once in the paragraph.

Q14: What if one morning you woke up and found that you were pregnant?
Answer: Girl -“I will be very excited and take an off, to celebrate with my husband.”

Q15: What happened when the wheel was invented?
Answer: It caused a revolution.

Q16: Twins (Adarsh and Anupam) were born in May, but their birthday is in June. How’s this possible?
Answer: May is the name of the town.

Q17: The peacock is a bird that does not lay eggs. How do they get baby peacocks?
Answer: The peahen lays eggs.

Q18: If two company and three’s a crowd, then what is four and five?
Answer: A18- Nine.

Q19: A cat had three kittens: January, March, and May. What was the mother’s name?
Answer: What. It stated ‘WHAT’ was the mother’s name.

Q20: James bond was pushed out of an airplane without any parachute. He survived. How?

Answer: The plane was on the runway.

Q21: If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it?
Answer: No time at all it is already built.

Q22: How can a man go eight days without sleep?
Answer: He sleeps at night.

Q23: The Bay of Bengal is in which state?
Answer: Liquid

Q24: Where would Lord Rama have celebrated his “First Diwali”?
Answer: – People will start thinking of Ayodhya, Mithila (Janak’s place), Lanka, etc. But the logic is, Diwali was a celebrated as a mark of Lord Krishna killing Narakasura. In Dusavataar, Krishnavathaar comes after Raamavathaar. So, Lord Rama would not have celebrated Diwali at all!

Q25: Rohan was in an interview. The interviewer told him that this was his last question and then he asked him to point at the exact center of the table on which his resume was kept. He gave an answer after which he was selected. Can you think of what happened inside the interview room?
Answer: Rohan kept his finger in the center of the table (not the exact center). The interviewer asked him how he was so sure that this was the exact center. He told the interviewer that according to the interviewer, his last question had already been asked. The interviewer was impressed by his quick-witted brain and he was offered the job.

A19- A20- A21- A22- A23- Liquid

A24- People will start thinking of Ayodhya, Mithila (Janak’s place), Lanka, etc. But the logic is, Diwali was a celebrated as a mark of Lord Krishna killing Narakasura. In Dusavataar, Krishnavathaar comes after Raamavathaar. So, Lord Rama would not have celebrated Diwali at all!
A25- Rohan kept his finger in the center of the table (not the exact center). The interviewer asked him how he was so sure that this was the exact center. He told the interviewer that according to the interviewer, his last question had already been asked. The interviewer was impressed by his quick-witted brain and he was offered the job.